Sziasztok! Én vezér Dávid vagyok, a Singer Design vezető tervezője.
– Sziasztok! Dávid Zsófia vagyok, a Singer design-nál dolgozom, mint építészmérnök, alapvetően épületdizájnnal kapcsolatos feladatokat látok el.
– Nem véletlenül többen fogunk beszélni majd erről az épületről. A mi irodánk igazából úgy működik, hogy minden egyes projekt gyakorlatilag egy erős csapatmunkának a végeredménye. Szeretjük, amikor az építészet és a belsőépítészet tud kéz a kézben együtt elkészülni, és így a végeredmény az egy egységes egész tud lenni.

Szoba © Singer Design 
Fürdőszoba © Singer Design

Nem vagyunk az az iroda, akik stílusban dolgoznak, hogyha bárki látja a munkáinkat, akkor az azért látszik, hogy nagyon-nagyon sokféle épület kerül ki a kezeink közül. Ami ezeket igazából összefogja, az szerintem az a módszer, amivel ezeket a házakat felépítjük, hogy mindig az adott területnek az erősségeire építünk, és az adott területnek a hátrányait igyekszünk kiküszöbölni, amennyire csak lehet, vagy ha lehet, akkor ezt például az épület előnyére is formálni. Mindig egy kutatási fázis előzi meg bármelyik projektünket, legyen szó villaépületről vagy középületről vagy bármilyen beruházásról. Az első lépés természetesen mindig a helyszínnel és a megrendelővel indul, különösen egy családi ház esetén, tehát itt is a kutatómunkának a fókuszában a teleknek az adottságai, illetve a megrendelőnek az egyedi igényeinek a feltérképezése a fontos, amik eltérnek másoktól, azért egy családi háznak van egy jól bejáratott működése, egy jól bejáratott funkciós témája, de mégis minden család máshogy működik, minden megrendelőnek mások az igényei. Ez egy frissen parcellázott terület volt, nem volt egy meghatározott építészeti előkép, amivel már itt találkoztunk. Van ennek a teleknek egy nagyon speciális adottsága. Eleve egy tóparton vagyunk, tehát ezt nem is kell tovább ragozni, hogy mennyire fontos az, hogy ezt minél jobban megmutassuk. Ez egy óriási előnye volt ennek a területnek. Nagyon fontos volt még itt az is, hogy ez egy nagyon speciális helyszínen készül, egy zárt parkban, tehát nyilván ez is valamiféle kihatással van arra, hogy itt hogyan tud az épület jól működni.
– Nagyon sok épület még nem volt kialakítva, rengeteg üres telek volt, és ezáltal egy nagyon heterogén és beépítetlen környezet volt, amire egyszerre volt nehézség és kihívás is épületet tervezni.
– Maga a megérkezés, illetve a kialakítás is, nyilván egy sokkal biztonságosabb környezetben vagyunk, tehát nem kell feltétlenül mindent körbekerítésezni, hanem szabadon tudjuk hagyni a bejáratot, szabadon tudjuk hagyni az autóbeállást. Ez egy előny, amit természetesen ki is használtunk itt a tervezés során.

Fürdőszoba © Singer Design
Hálószoba © Singer Design
Étkező © Singer Design
Étkező © Singer Design
Növények © Singer Design

Természetesen hátrányai is voltak ennek a területnek, az a tó, amire az egész projektet felhúztuk, ez a telek pont ebbe az irányba szűkül. És ezért egy olyan házat kellett megtervezni, ami a tó felé való nyitást ennek ellenére tudja hozni térformálásában és tömegformájában is.
– Ez adott egy olyan ötletet, hogy a teleknek a hosszanti irányában egy olyan tengelyt alakítsunk ki, ami teljesen nyitott. Egyik oldalán a tóra, a másik oldalán pedig az intim előkertre tudunk nézni. A másik borzasztóan fontos tengelye ennek az épületnek az erre keresztirányban helyezkedik el. A már említett szomszédoknak akár a kialakultsága, akár a kialakulatlansága miatt. Mindenképpen határozott döntés volt, hogy arra zárjon az épület, megteremtve ezzel az itt lakóknak az intimitását.

A megrendelőnek olyan igényei voltak, amik alapvetően egy kicsit kimozdítottak bennünket is ebből a szokásos formulából. Ilyen volt például az, és ezeket nagyon szeretjük is, amikor olyan ízt kap egy ház, olyan speciális funkciókat, mint például a varrószoba vagy a zeneszoba, ami alapvetően nem minden családi háznak a része. Magát a programot is úgy tudtuk kialakítani a megrendelővel közösen, hogy ő nem azt szerette volna, hogy ennek a teleknek minden beépítési paraméterét tökéletesen maximalizáljuk ki, hanem voltak jól meghatározott igények, arra kellett fókuszálni, hogy ezeket az igényeket a terek minden szempontból teljesítsék, a funkciós ima mindenképpen teljesítse, és ezt kellett egy megrendelőnek is megfelelő magas igényszinten kialakítani.

Konyha © Singer Design
Szoba © Singer Design
Szoba © Singer Design
Nappali © Singer Design

– Én mindenképpen olyan tervező céget kerestem, amelyik nem azt rajzolja le, amit én szeretnék és kigondoltam a kis egyszerű fejemmel, hanem egy olyat, amit ők gondolnak, természetesen az én elgondolásom, vagy az én prekoncepciómat figyelembe véve. Nagyon jól fel voltak osztva a feladatok, tehát amikor az első beszélgetések folytak, láttam, hogy külön kollégák foglalkoznak effektíve a megvalósítással, a tervezéssel. Külön kolléganő foglalkozott a dizájnnal, egy másik kolléganő a belső dizájn részével a háznak, és megvolt ugye az az ember, aki az egészet összefogta, illetve egy nagyon lényeges információ volt nekem, hogy az Inger Design-nál az volt a munkamódszer, hogy minden héten, ha jól emlékszem, csütörtökönként tartottak egy ilyen közös brainstormingot, ahol az éppen futó épületeket véleményezték a kollégák kölcsönösen. Ez nekem roppant szimpatikus volt.

Ház kívülről © Singer Design

Minden alkalommal, amikor hazajövünk, ez egy esztétikai élmény. Kinézek az ablakon, meglátom ezt a kőfalfelületet, vagy a tölgyfapadlót a legapróbb részletekkel, és ez mind-mind örömet okoz. Én az autómmal is így vagyok, hogy azt szeretem, ha beülök, és egy ilyen jóleső érzés fog el. Öröm beleülni és öröm használni a házzal és így vagyok. Öröm ide bejönni és öröm használni.

Igazából maga a program elfért földszinten, lehetett volna emeletes és sokkal nagyobb házat is építeni, de itt az elég sokkal fontosabb volt, mint a maximum. Három funkcionális tömb körvonalazódott, a nappali konyha étkező tömege egy vendég, illetve megérkező blokk, és a harmadik pedig egy intim blokk. Kialakíthattunk egy olyan szoborszerű épületet, ahol ez a hármas egység egészen könnyedén formálható volt.
– Egy földszintes háznál nyilván a tömegformálást, azt sokkal-sokkal szabadabban lehet kialakítani. A tereket nemcsak alaprajzilag, hanem a tér minden irányában lehet szabadon kezelni, a belmagasságokkal is lehet játszani és ezt a tömegben is meg lehet jeleníteni. Az általa kért nagy belmagasságú tereket, azokat könnyen meg tudtuk valósítani azáltal, hogy egy ilyen szabadon formálható földszintes épületet kellett terveznünk. A belsőépítészet anyaghasználatában a természetes anyagok dominálnak, mindenhol a természetbe ütközünk. A gyönyörű mészkőburkolat egészen befut a belső terekbe, a nappali étkezőbe, de akár a vendégblokk tereibe is. Tulajdonképpen a külső és a belsőnek a totális összemosását hoztuk létre, gyönyörű, kifutó burkolatokkal, kifutó padozatokkal egészen elképesztő térélményt tudtunk így megvalósítani. A Talán a kedvenc részem ebben az épületben, az az átrium, amit itt mögöttem is láttok. Ez az átrium gyakorlatilag rengeteg funkcionális dolgot is megold ebben a házban, illetve a vizuális megoldásokkal is nagyon jól tudtunk játszani. A déli, délnyugati fényt nagyon szépen teríti be az étkezőbe, a nappaliba. Továbbá nagyon nagy előnye volt, hogy azt a kis szakaszt, ami közlekedőként alakult volna ebben a házban, az gyakorlatilag egy ilyen kis krt, egy kis pációvá tudta átalakítani. Fontos elem volt az elhelyezésnél az is, hogy mivel a tó felé érkezünk meg merőleges irányba, és utána nyilván el kell fordulni, hogy ennek az elfordulásnak is a tengelyében valami történjen, és ez az átrium erre is nagyon jó alkalmat teremtett, szép architektúrával megfogalmazva oda is egy olyan fókuszpontot adjon, ahol alapvetően igazából a szomszéd irányába nézünk, tehát fókuszpontunk nem volt.

Járda © Singer Design
Járda © Singer Design
Garázs és udvar © Singer Design

Az építészet és a belsőépítészet karöltve jár ebben az épületben. Ez minden apró részletben megjelenik, akár a burkolatok kiválasztásánál, a kívülről befutó mészkőburkolat. A padozaton a kifutó faburkolat egészen a bútoroknak az anyaghasználatáig, a színhasználatig mindenhol egy egységes koncepció jellemzi az épületet.
– Megrendelővel, amikor először találkoztunk, én egy ehhez hasonló pólóban jelentem meg, azért egy első találkozásnál az ember általában egy inget magára szokott venni. És amikor vége volt ennek az első találkozónak, akkor utána megjegyezte, hogy mennyire jó volt az, hogy mennyire sallangmentesen lehetett beszélgetni egy olyan emberrel, hogy nem érezte magát feszültnek, hanem hogy egy ilyen közvetlen kapcsolatba tudtunk elsőre kerülni. És ez azért volt nagyon fontos, mert nekem is van egy ilyen hasonló habitusom, és amikor az ember elsőre így ráérez a másikra, nagyon-nagyon nehéz kialakítani néha egy olyan kommunikációs csatornát a megrendelőben, hogy tényleg megértsük egymást, de itt valahogy az első pillanatban ez érthető volt és megvolt, úgyhogy ennek nagyon örültünk, és erősen hozzájárulnak ezek a hozzáállások ahhoz, hogy egy nagyon jó végeredményt tudjon megszületni.

Hát, amikor belépek ebbe a házba, énnekem megdobban a szívem. Elképesztő érzés, hogy az az ötlet, ami a megrendelővel való első találkozás után azonnal megszületett, az lényegében csak finomodott.

Fedezd fel az Építechture csapata által készített Cikkeket és Videókat.