A Repülőház egy nem mindennapi projekt, ami egy nem mindennapi megrendelő kérésére, a Hello Wood csapatának köszönhetően valósult meg. Az épület koncepciója az volt, hogy megragadja az utazás és a repülés szépségét, mindezt játékos formában.

A fő elképzelés az volt, hogy egy olyan teret hozzanak létre, ami egyszerre teljes értékű lakókabin és szálláshely, de kinézetre egy rajzfilmből kicsöppent repülőgépre hasonlítson.

Pados Lujzi, a megrendelő, egy 13 éves kislány, akinek a szenvedélye az utazás. Lujzi szerint a projekt fő célja és küldetése az, hogy ezt a szenvedélyét minél több embernek megmutathassa, és ők is átélhessék a repülés és az utazás örömét.

A projekt izgalmasabbnál izgalmasabb kihívásokat állított az építészek elé, erről beszélt nekünk Fülöp Tamás, a Hello Wood csapatvezető építésze.

A repülő házat a Hello Wood csapata tervezte. A Hello Wood a stúdió korai éveiben főképp pop-up jellegű építményeket, ideiglenes installációkat és szoborszerű alkotásokat tervezett és épített. Mára már egy erősebb léptékváltás is bekövetkezett az általuk tervezett épületekben, a szoborszerű tárgyak működő házakká váltak.  A stúdió munkájában nagyon fontos szerepet játszik a design and build szemlélet, ami egy nagyon izgalmas ötvözete a képzőművészetnek és építészetnek. Ez az irányelv jelenik meg a Repülőházban is.

A Hello Woodot egy nagyon kedves, nem mindennapi megrendelő kereste fel egy izgalmas brieffel. A koncepció már az elején megfogta a csapatot: egyedülálló munkának ígérkezett. A csapat az eső pillanattól fogva tudta, hogy ez egy páratlan feladat, ami újabb és újabb kihívásokat fog eléjük állítani. A megrendelői kérés alapján a feladat a következő volt: egy olyan épület létrehozása, amely teljes értékű lakókabin és szálláshely, ugyanakkor kinézetre egy repülő, ami akár csak egy rajzfilmből lépett volna ki. A Hello Wood csapata örömmel fogadta ezt a kihívást, céljuk az volt, hogy a repülő ház inkább hasonlítson egy design játéktárgyra, mint egy épületre, ezt az ötletet formázták tovább együtt a megrendelővel.

„Nagyon érdekes építészként egy olyan dolgot tervezni, aminél szempont az, hogy aranyos legyen.” – mondja Fülöp Tamás.  A designból kiindulva a hagyományos építészeti technológiai megoldások, mint a vízszigetelés, a párazárás vagy a hőszigetelés is kihívást jelentett az építészek számára, ezeket a követelményeket nehéz feladat volt integrálni az épület szabad formájába.  Az ház egy két irányba hajlított forma, így több mint ezer különböző 3Ds alkatrészből áll. Egy ilyen szerkezetű épület nem bírta volna el, hogy megjelenjenek rajta bádogcsomópontok, vízszigetelések és csatornák így a Hello Wood csapatának egy új megoldást kellett keresnie. Rátaláltak egy innovatív anyagra, amivel meg tudták oldani, hogy a ház lefújással megkapja a védőburkát, ami egyszerre a vízszigetelő rétegét és színét is adja.

A feladat izgalmait fokozta, hogy a megrendelő nem egy mindennapi megrendelő volt, hanem egy kislány, akinek teljesen más szempontrendszere volt, mint egy szokásos megrendelőnek. A csapatnak hatalmas élményt nyújtott a közös munka, örömmel látták, hogy a kislány mennyire jól kommunikál, és mennyire éretten tud jelen lenni a meetingeken.

A megrendelő kislánynak, Pados Lujzinak, hatalmas szenvedélye az utazás, azon belül is legfőképpen a repülés, minden nyaraláson azt várja a legjobban. Innen indult az ötlete is: édesapjával beszélgetett, amikor szóba került, hogy hozzanak létre neki egy teret, ami a saját kis helye, ahová el tud vonulni. Ebből a közös ötletből született meg az elképzelés: ez a hely legyen egy repülő.

Lujzi eleinte az internetről gyűjtött inspirációt: ötletelt, rajzolt, tervezett, majd pár hónap után a Hello Woodhoz fordultak, akik segítségével végül életre kelhetett az elképzelés. A csapattal való közös munka során sikerült olyat alkotniuk, ami mindkét félnek megfelelt, mind szakmai, mind gyerek szempontból, így valósult meg a Repülőház.

Lujzi kérése az volt, hogy egy játszós kabint hozzanak létre, amiben a tér használóját jó érzések töltik el. Az épület alkalmas legyen játékra, alvásra, ezáltal akár több estés kiruccanásoknak is teret adva. Ahogy belépünk a kabinba, található benne egy kis konyha, tároló helyiséggel és csappal. Ha beljebb megyünk a repülőben, egy hosszú asztal és szekrény tárul elénk, ebben a rendszerben egy klímát is elrejtettek. Az interior szerves részét képezi a két szék, amelyeket valódi repülőgépekből szereltek ki, illetve a fej feletti fehér rakodóhelyek is egy repülő belső hangulatát idézik. A kabint végül egy ágy zárja. A Hello Wood szerette volna megtartani a repülőház gyerekjátékra hajazó, kedves jellegét, ezért belülről a száz évvel ezelőtti repülőgépekre jellemző hangulatot eleveníti fel, a lekerekített fa ablakok és bútorok segítségével.

A továbbiakban Lujzi szeretné megvalósítani, hogy a kabin nyújtotta élményt ne csak ő élvezhesse, hanem meg tudja osztani azokkal az emberekkel, akik szintén hasonló szenvedélyt éreznek a repülés és utazás iránt, mint ő maga. A kislány terve nem egy hotel üzemeltetése, de szállás lehetőségként gondol rá, a későbbiekben bérelhető szálláshelyként, akár gyerekeknek, akár felnőtteknek.

Lujzi számára a folyamat során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megvárja azt, hogy minden elkészüljön, és megkapja a terveket és a prezentációkat. Bízik benne, hogy a számára kedves épületnek, és a történetnek van egy küldetése: minél több ember átélhesse és megtapasztalhassa az utazás és a repülés élvezetét, és ő átadhassa az ezek iránt érzett szenvedélyét.

Fedezd fel az Építechture csapata által készített Cikkeket és Videókat.