Egy több mint 100 éves épületről beszélünk, az Andrássy út, mint világörökség és egy fontos magyar lokáció szívében, az Andrássy útnak is a villa negyed részében, tehát egy nagypolgári, régmúlt gazdag család hagyatékaként megjelenő villaépületről beszélünk. Zinger Ádám vagyok, az Elise Hotel Andrássy úti épületéből. Felkérésünk lényege egy kicsit eltérő volt attól, amit szoktunk csinálni, mert nem azt kérték, hogy egy ütős koncepciót csináljunk és hogy mutassuk meg, mitől lesz ez a hotel a világ legjobb határa, hanem inkább azt kérték, hogy van már egy koncepció, ami nincs kidolgozva, nincs kiviteli terv, és ebből csináljunk egy alapos kéz kiviteli tervet, egészítsük ki a stílus megtartásával azokat a részeket, amik nincsenek befejezve, tervezzük meg azokat, amik abszolút nem lettek megtervezve, és ha valami hibát látunk, javítsuk ki. A koncepció egy nagypolgári életérzést próbál meg a mai kor szellemével, frissességével, technikájával, technológiával és élményeivel újraértelmezni. Hagyományos műemlékvilla épületbe beköltözve egy stilizáló, archizáló, de mégis friss, nagypolgári stílus és stílusélmény létrehozása.

Énekes Nyakas Laura vagyok, a BDPST Group kommunikációs igazgatója. A cégcsoportunk számára nagyon fontos az értékmentés és értékteremtés, és ez a legtöbb projektünknél visszaköszön, ugyanúgy az Alice Hotelnél is. Ez szerintem egy nagyszerű példa erre, hiszen itt is visszanyúltunk a történelmi múlthoz. Az 1870-es években épült az épület, a villa és az 1800-as évek végén Weiss Manfréd vásárolta meg, aki az első konzervgyárat építette Magyarországon. Mi a hotelt feleségéről, Peisz Alice-ról neveztük el, aki a kor egyik meghatározó női alakja volt. Legnagyobb kihívás a beruházás során az volt, hogy az eredeti villaépületnek különböző részeit megőrizve létrehozzunk olyan funkciókat, amelyek alkalmasak egy hotel üzemeltetéséhez, alkalmassá tesznek egy hotelt az üzemeltetéshez. Ez alatt olyan területekre gondolok, amik nem látszanak a vendégek számára, és a háttérben húzódnak meg, ahol a kollégák végzik a munkát.
– Gyűrűs Lilla vagyok, a Project designere voltam és a FÖFE-né tervezője. Én voltam a beruházó és a tervezőcsapat közötti összekötő kapocs. Az EFF-felé az a rövidítése a Fictions Firnitions and Equipmentnek, ami minden olyan dolog, ami nem beépítendő, illetve beépítendő is, tehát hogy a burkolatok is hozzátartoznak, de a bútorok, lámpák és mindenféle kiegészítők. Volt egy meglévő terv, és ezt kellett átgyúrni, hogy hogyan lehetne ezt egy üzleti modellbe átfektetni, illetve hogyan lehetne ezt a Heritage kultúrát ide visszahozni, hogy 80 év múlva is Alíz lehessen ennek a hotelnek a neve. Ehhez az kellett, hogy a mélyére nyúlni az épülettörténetnek, minden adott volt. Azért volt még jó a női vonal, mert ebből egy ilyen kicsit fánk is arculatot lehetett elkészíteni. Nem száll meg minden nap az ember bébi, rózsaszín vagy viccesen színes szobákban, de a szállóvendégeknek arra a rövid időtartamra, ez egy mély nyomot hagy. Ez, ha tovább megyünk, azért is volt jó, mert így a költséget is lehetett csökkenteni, már csak játékosan játszottunk ezekkel a színekkel, felületekkel, gegekkel, és nem kellett hozzá rézfelület vagy márvány vagy bármilyen további extra dolog, amivel túl kellett volna komponálni ezt az egész projektet. Amit lehetett, azt megmentettük. A felújítás során például kiderült a lépcsőről is, hogy több mint 100 év alatt minden generáció toldotta, foldozta, négyféle faj jelenik meg a lépcsőben, ami azért elgondolkodtató, mert mindenféle történelmi korszakoknak az itt tartózkodó egyéneinek a lelke benne van és ez összeáll egy teljesen új tétellé az épületben.

Szerintem minden tervezőnek vagy építésznek van kedvenc megoldása egy épületben. Én ennek a projektnek az esetében inkább azt az átfogó hangulatot és élményt emelném ki, ami azáltal, hogy egy gyönyörűen felújított, századfordulós műemlékről beszélünk. Egy olyan színes és történetdús belsőépítészet került az épület köpenyén belülre, ami mindenképpen azt gondolom, hogy egy bárki embernek egy egyediséget és egy élményt okoz, a polgári életérzés egy fricskával, kicsit feltüzelve, élménydússá téve, ez így nagyon erősen átjön.

Fedezd fel az Építechture csapata által készített Cikkeket és Videókat.