Szalmapaplan, avagy vissza a természetbe, nem feladva a mai igényeket

A szalma felhasználása az építőiparban évszázados múltra tekint vissza: a hőszigetelő és hőtároló képessége kitűnő, ezért szigetelőanyagként, energiatakarékossági megfontolásból ismét elkezdték használni. Ugyanakkor indokolt lenne a szalma építőipari felhasználásának ösztönzése, mivel az anyag környezetvédelmi szempontból rendkívül előnyös: kicsi az ökológiai lábnyoma, nem jár CO2 termeléssel, az életciklusa végén pedig egy az egyben visszaadható a természetnek. Külföldön és Magyarországon is növekszik az érdeklődés a fenntartható, minőségi építőanyagok iránt. Az SSH-Terra felismerte a szalmában rejlő potenciált, és kidolgozott egy terméket, amelynek segítségével még jobban bevezetheti a szalma felhasználását a köztudatba: így született meg a Szalmapaplan.

SSH Terra

Sokrétűbb, mint gondolnánk

Sok hónapnyi kutatással kidolgoztak egy technológiát: varrás segítségével szalmából készült panelokat gyártanak, amelyek tökéletesen alkalmasak külső és belső falak, födémek, ferdetetők hőszigetelésére és utólagos hőszigetelésre, valamint hangszigetelésre is. A Szalmapaplan új épületeknél és felújításnál is alkalmazható.

Az SSH-Terra célja az volt, hogy száz százalékban megőrizze a szalma összes pozitív tulajdonságát, azaz ne préselje össze, ne darálja le, ne ragassza össze bármivel, továbbá megmaradhasson a lyukacsos szerkezete. Ha az előnyös tulajdonságai mellett a természetességét is figyelembe vesszük, szinte mellékes, hogy árban nincs szignifikáns eltérés a konkurens termékekhez képest.

SSH Terra

Itthon és külföldön is egyre népszerűbb

Magyarországon és Romániában már több lakóingatlan Szalmapaplan-szigetelésében közreműködött a cég, ami folyamatosan dokumentálja a vásárlói tapasztalatokat és visszajelzéseket, hogy a fejlesztéseit összehangolhassa a piaci igényekkel. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a nemzetközi piacon is széles körben bemutatkozhasson a Szalmapaplan.

SSH Terra
SSH Terra

De a szalmát Nyugat-Európában is újra felfedezték: a CLT technológiával kiegészítve öko-tudatos épületek készülnek belőle, és nem csak családi ház léptékben. A Henning Larsen építésziroda a globális landmark projektjei mellett 2022-ben egy dán kisvárosban olyan iskolát tervezett, amivel messzebbre tolta a természetes építőanyagok alkalmazásában rejlő lehetőségeket. Anyagilag a ​​Feldballe iskola veszteséges volt a számukra – de rengeteget nyertek tudásban, szemléletben, gyakorlati tapasztalatban.

SSH Terra
SSH Terra

Megoldás mindenkinek

A szalmával kapcsolatos legtöbb kérdés vagy aggály a tűzre és a rágcsálókra vonatkozik. Számos eredmény bizonyítja, hogy építőanyagként nem kell ezektől tartani, ráadásul az SSH-Terra egy komoly fejlesztésen dolgozik, és máris rendkívül pozitív teszteredményei vannak: a Szalmapaplant bevonatolják egy égéskésleltető hatású, a rágcsálók számára kellemetlen szagú, természetes anyagokból álló keverékkel, így a tűz terjedését is gátolja, és a rágcsálók sem mennek bele az anyagba.

A rendkívül kedvező hőtechnikai jellemzői, a természetessége, a kedvező ára mindenképpen a szalma mellett szól, ráadásul a kivitelezése nem bonyolultabb, vagy időigényesebb mint a konkurens termékeké, ezért aztán mindenkinek szívből ajánljuk, aki házépítésben vagy felújításban gondolkozik.

SSH Terra
Fedezd fel az Építechture csapata által készített Cikkeket és Videókat.