A villaépület a Balaton partján helyezkedik el. Közvetlen vízparti telek. Egy utca fut hosszan végig. A megbízó azzal keresett meg minket, hogy erre szeretne egy családi nyaralóházat.

Ez nem kis kihívás volt, mert amikor előszőr megkeresett ugye a megbízott akkor ő ezzel kezdte, hogy ilyen alakú a telke, de szeretné hogyha a Balatonra nézne a nappali, az étkező, a konyha, a wellnes a szülői háló, szülői fürdő. Kicsit lehetetlennek tűnt elsőre ez a gondolat, de végül sikerült ezzel az U alakú átriumos elrendezéssel létrehozni.

Nem mindegy, hogy a Balatonnak az Északi vagy a Déli oldalán vagyunk ugye.

Az Északi parton nagyon könnyű a helyzet, mert előttünk van a Balaton és körbesüti a nap az épületet. A déli parton viszont, ha napfényes és világos épületeket is akarunk és Balatoni panorámát is, akkor nem árt egy kis ravaszságot csempészni a tervezésbe… és ez az Átrium ami megoldotta ezt, hogy egy hosszú folyosót nem kellett a házban, ez a tájolást is megoldotta.

Villa esti fénnyel © STOA
Villa nappal © STOA

A ház koncepcionális kialakításánál nagyon fontos szempont volt a telepítés és tájoláson túl az anyaghasználat.

Az ügyfelek felől elég pontos útmutatásokat kaptunk ami szerencsésen néha találkozott az én ízlésemmel is. Az egyik ilyen fontos momentum az az volt, hogy ők nagyon szeretik az időtálló anyagot a kő használatát és megjelenik nem csak az épületben, hanem az épületet körülvevő kerítésben, kapu beállóban, a kapuépítményben, tehát minden részében az épületben minőségi anyagokat tudtunk használni.

Nappali © STOA
Fürdőszoba © STOA

A követ nagyon szeretem használni egy ilyen világosabb kőt, ami egy kicsit úgy viselkedik mint egy kagylónak a páncélja és azon belül van egy puhább anyag, ami lehetőleg egy sötétebb anyag vagy a fa. Tehát ez a puha és ez a kemény védőpáncél ennek a kettőssége jelenik meg a legtöbb épületnél amit tervezek.

A belsőépítészeti koncepcióban, pedig vízparti épületről lévén szó, vitorlázással és a vízzel kapcsolatos gondolatoknak az absztrakciója jelenik meg. Úgy mint mondjuk esetleg egy kőfalban egy ilyen egymásra rakódó különböző rétegek, hogy ilyen öregített fa megjelenik a kőbe ágyazva, vagy pedig akár egy csillagképet lehet felfedezni a padló burkolatban, vagy pedig a szomszéd felé tett tornácos részen.

Folyosó © STOA
Folyosó © STOA

Amire sokan nem biztos, hogy figyelnek manapság, pedig nagyon fontos. Amikor egynemű anyagot használunk, annak egyneműen kell viselkedni. Tehát amikor egy ilyen fehér vagy egy mészkő födém perem megjelenik és az utána lekanyarodik függőlegesen, majd visszakanyarodik, a folding építészetet követi, akkor figyelni kell az arányokra: Ha ez A vastagságú, akkor ez is A vastagságú és így tovább.

Minimal designnak hívják sokat ezt a stílust, ami inkább egyfajta modern stílusban gyökerező kortárs stílus, ami szerintem az összes épületünkön amit tervezünk jellemző. Néha viccesen megjegyzem, hogy mindig ugyanazt a házat tervezem csak egy kicsit máshogy.

Lépcső © STOA
Ablakok © STOA
Udvar © STOA

Ahhoz képest, hogy minimal az épület próbáltunk egy kis pluszt belecsempészni és egy két finom húzással, egy kis hegyesszögű kialakítással sikerült megfűszerezni a designt.

Ezen lehet gondolkozni, hogy ez a vitorlákhoz, háromszögekhez kapcsolódhat… az én fejemben igen.

Gyerekkoromban körülbelül nem is tudom, 10 éves koromtól 18 éves koromig egyébként hajókat terveztem és egyébként gyakorlatilag sokszor úgy érzem most is, hogy nem házakat, hanem hajókat tervezek. Nyilván ez nincs így, de a kettő valahol lehet, hogy össze tud függni.

Kád © STOA
Kilátás © STOA

Az én házaimnál általában együtt él a travertin: mészkő, mint ez a hideg páncél és valamilyen terméskő, egy sötétebb palakő, egy fa burkolat és az üveg. Ezek a jellemzői az épületemnek. Ami még szintén nagyon fontos momentum a tervezésnél az a külső és a belső tereknek a határainak az összemosása és a külső és a belső tereknek a határmezsgyéjén, hogy mit történik. A legtöbb épületünk az nagy fedett és nem fedett teraszokkal operál.

Egyfajta absztrakciója a tornácnak minden épület amit tervezünk. Ma ezen a klímán amit megélünk itt erre van szükség. Nagyon melegek tudnak lenni nyáron, télen viszont nagyon fontos, hogy be tudjon jutni a nap akárcsak 500 évvel ezelőtt.

Villa nappal © STOA
Étkező © STOA

Gyakorlatilag ilyen szempontból ez a ház tényleg lenyomata egy kicsit a legtöbb épületünknek. Megjelennek benne az anyaghasználat és a térhasználat téralakításnak is az alapvető elvei.

Kevés ilyen épület sikerül, amibe maradéktalanul elégedett tud lenni az ember, én is ez a fajta vagyok, aki sok házamat nem tudom megnézni, vagy mindig azt érzem, hogy ez a részlet nem sikerült azt máshogy kellett volna, itt az ilyen részletek száma elenyésző.

Fedezd fel az Építechture csapata által készített Cikkeket és Videókat.