Kültér a beltér kényelmével: így tervezzünk téli pergolát

A szíve mélyén mindenki vágyik pergolára, egy olyan helyiségre, ami lehet kint és bent is, közelebb hozza a természetet, de meg is véd az időjárás szélsőségeitől. Ebből is látszik, hogy egyedi jellemzők helyett inkább funkciók kombinációját tudja egy jó pergola – az Archishade szakértőivel a titkok mélyére ástunk.

Archishade

Hogyan használhatók a pergola rendszerek télen?

A pergolák nemcsak nyáron képesek tökéletesen pihentető környezetet nyújtani, de a betervezett funkcionális kiegészítőkkel télen is használhatóak. A téli használathoz azonban nem a pergola rendszerek egyedi jellemzőit és képességeit kell az építésznek szem előtt tartania, hanem a számos választható innovatív funkció kombinációját. Tehát valójában már tervezéskor eldől, hogy használható-e egy pergola télen is. Nézzük meg közelebbről, hogyan válnak téli használatra is alkalmassá e modern kerti- és teraszárnyékoló rendszerek!

Archishade

Hahó! Ha hó, akkor csak a lamellás!

Megrendelőik igényeinek és anyagi lehetőségeinek függvényében az építészek többféle pergola rendszer közül választhatnak. Egy újépítési vagy felújítási projektbe betervezhetnek ponyvás-vászontetős, fix tetős, illetve bioklimatikus lamellás pergolát is. A három típus közül azonban a ponyvás-vászontetős kivitelek egyáltalán nem használhatók télen, mert nincsenek hóterhelésre méretezve, és nem biztosítanak légtömör zárást sem. Téli használatra leginkább a lamellás és fixtetős rendszerek használhatók, amelyek a tesztek alapján akár 200 kg / m² hóterhelést is elviselnek. Igaz ugyan, hogy a lamellák nem hőszigeteltek, ezért ha a pergolával kialakított helyiséget állandóan temperálni kívánjuk, az költséges lehet, ugyanakkor a lamellás pergolával és megfelelő oldalzárásokkal kialakított belső tér az ott tartózkodás idejére gyorsan és kellemesen felfűthető.

Archishade

Kellemes meleg egyetlen gombnyomásra

Egy nyári, elsősorban árnyékolásra használt pergola rendszer tervezésénél nem evidens szempont a fűtésrendszerek betervezése, ezért sokan ki is felejtik a pergolák opcionális elemei közül, télen ugyanakkor ezek a terek egyáltalán nem használhatók beépített fűtés nélkül. Szerencsére energiahatékony, infrapaneles fűtési rendszerek utólag is viszonylag könnyen beszerezhetőek és integrálhatóak a rendszerbe. A segítségükkel gyorsan felfűthető a pergola, így a megrendelő gyakorlatilag bármilyen időjárási körülmények között a beltér kényelmét élvezheti a kültérben.

Archishade

Oldalzárások: nem mellékes kérdés

Amíg nyáron az erős napfénytől és egy-egy hirtelen záportól kell védeni a pergolák használóit megfelelő oldalzárásokkal, addig télen a hideg az első számú ellenség. Nem minden oldalzárás használható télen: csak az eltolható vagy a lapozható üvegfalas oldalzárások jöhetnek szóba, hiszen csak ezek biztosítanak kellő légtömörséget, ami a fűtési rendszer használata szempontjából prioritás.

Archishade

Hab a tortán: fénycsíkok és lamellavilágítás

A korai sötétedés miatt télen felértékelődik a világítás szerepe, a pergola rendszereknél is. Erre szintén már a tervezéskor gondolnia kell az építésznek, mert ezek a kiegészítők nem, vagy csak jelentős költséggel integrálhatóak utólag. A modern pergola rendszerek akár lamellába vagy oszlopba épített LED-világítással is kaphatók, sőt a nagyobb fénymennyiség biztosítása érdekében választhatunk akár átlátszó üveglamellákat is.

Archishade

Egyedi jellemzők helyett funkciók kombinációja

Látható: a pergola rendszerek téli használhatósága nem csupán az árnyékoló egyetlen jellemzőjére, hanem a számos elérhető egyedi funkció megfelelően átgondolt és megtervezett kombinációjára épül. Ezek műszaki megtervezésében és kialakításában segíti építész partnereit az Archishade Kft., több mint tízéves tapasztalat birtokában, mintegy 500 pergola megtervezésével és kivitelezésével a háta mögött.

Fedezd fel az Építechture csapata által készített Cikkeket és Videókat.