Egy építkezés mindig hatalmas projekt és rengeteg tervezést igényel, ami először nyomasztónak tűnhet. Ebben a rovatunkban ezt a folyamatot szeretnénk megkönnyíteni, és egy útmutatót nyújtani, hogy az építkezés elejétől a végéig zökkenőmentesen és kevésbé stresszesen történhessen.

Milyen érvek szólnak az építkezés mellett?

Előfordulhat, hogy magunk sem vagyunk biztosak, hogy az építkezés, vagy egy már meglévő ingatlan vásárlása és felújítása mellett szeretnénk dönteni. Ilyenkor érdemes egy összegzést készíteni az előnyökről és hátrányokról, ismerve az egyedi befolyásoló tényezőinket (például az építkezésre/vásárlásra szánt anyagi keretet). Ebben lehet segítségedre az alábbi útmutatónk, amiben mindent megtalálhatsz, amit az építkezés során kell figyelembe venned.

Építkezés

Az építkezés biztosítja azt a fajta tervezési szabadságot, amit egy ingatlan vásárlása nem tud. Egy újonnan tervezett épületben mindent a saját igényeinknek megfelelően alakíthatunk ki: az épület minden tere az egyedi igényeinkre szabva, a mi elképzeléseinknek megfelelően alakulhat, és nem kell alkalmazkodnunk egy korábban, más igényeire tervezett ingatlanhoz.

Az építkezéssel lehetőséget kapunk arra, hogy minden helyiséget és teret úgy alakítsunk, hogy az maximalizálja a terek használatát és a terek nyújtotta élményt.

Az építkezés egyik legizgalmasabb része, hogy az egészen kicsi részletekig meg tudjuk tervezni, amit szeretnénk, beleértve a specifikus elképzeléseinket: például, ha egy tetőablakra vágyunk a fürdőszobában vagy egy hangszigetelt szobára zenéléshez. Építkezésnél egy üres vászon áll előttünk, aminek minden részletét mi tölthetjük ki, a burkolatoktól a szobák színéig és a beépített bútorokig.

Az építkezés kezdetben drágábbnak tűnhet, mint egy meglévő ingatlan vásárlása, de idővel a költségek kiegyenlítődnek, az ingatlan felújítására általában jelentős mennyiségű pénzt kell elkölteni, ami később utolérheti az építkezésre szánt keretet.

Mivel érdemes kezdeni? Építész, helyszín, költségvetés?

Költségvetés

Első körben érdemes a költségvetést meghatározni, hogy mennyit tudunk rászánni az épületre. Ennek a meghatározása segít a tudatos spórolásban, és segít reális elvárásokat felállítani az épülettel kapcsolatban. Emellett egy irányt ad az építésznek, hogy a kereten belül tudjon maradni.

Építész

Az építészek szorosan együttműködnek a megrendelővel, annak érdekében, hogy az épületet maximálisan az ügyfél igényeire tervezzék, figyelve arra, hogy hogyan fogják használni és a lakók életmódja hogyan befolyásolja a tervezést. Az építésszel való közös munkának számos előnye van, például a végeredmény: jól megtervezett, személyre szabott terek. Emellett, ha az építész irányítja a projektet, akkor hatékonyabb lehet a folyamat és jelentősen csökkentheti a kiadásokat. A helyszín kiválasztásánál is érdemes lehet egy építészt belevonni a folyamatokba, hiszen segítséget tudnak nyújtani a tökéletes helyszín megtalálásban.

Helyszín

A helyszínt nagyon fontos jól megválasztani, ebben érdemes az építész segítségét kérni. Ez azért is fontos, mert a rossz helyszín váratlan kiadásokat hozhat magával, ami elkerülhető, ha egy szakember is segít a terep felmérésben.

Hogyan válasszunk helyszínt?

A jó helyszín kiválasztása rendkívül fontos a tervezés folyamatában. A kiválasztott helyszín nem csak egy darab föld, hanem megvannak a sajátosságai, amiket mind figyelembe kell venni a tervezésnél. Tisztában kell lenni a szabályozásokkal a területen és ismerni kell a terület természeti adottságait. Érdemes a terepet több napszakban és különböző időjárási viszonyok mellett is szemügyre venni, mert ezek tudnak adni egy reális elvárást a helyszínnel kapcsolatban. Megéri időt tölteni az adott helyszínen is, hogy megtapasztalhassuk milyen a környéken élni, milyen a hangulata és milyen az infrastruktúra a környéken. Ez egy belátást enged abba, hogy a helyszín hogyan párosítható az életstílusunkkal. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy hogyan változhat az életünk a következő években, és hogy a helyszín ki tudja-e elégíteni ezeket a változásokat.

Hogyan válasszunk építészt?

Minden építésznek megvan az egyedi stílusa, amiben alkot, akárcsak a művészeknek. Olyan építészt érdemes keresnünk, akinek a munkája inspirál minket. Ehhez érdemes böngészni az építészek között, és egy kis időt eltölteni a munkájuk átnézésével, hogy megtalálhassuk a számunkra legjobb választást. Ezt itt meg is teheted az oldalunkon. Emellett hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az építésszel közös munkát kell végezni, így a jó partnerség is fontos tényező.

Költségek

Az elmúlt időszakban az építkezéssel kapcsolatos árak is jelentősen megemelkedtek, így érdemes több időt fordítani arra, hogy összegyűjtsük mire, és mennyit kell költeni, hogy meghatározhassunk egy reális költségvetést.

Mivel minden építkezésen más-más, a teljes árat befolyásoló tényezők merülnek fel (helyszín, kivitelezés, anyagárak, az ingatlan mérete, vagy a sajátos igények), így nehéz egy konkrét, átlagos árat meghatározni. A Központi Statisztikai Hivatal 2020-as jelentése szerint négyzetméterenként általánosságban 600.000 forinttal számolhatunk jelenleg. Ennek az árnak viszonylag nagy a szórása, a különböző tényezőktől függően 255.000 – 790.000 között bárhová eshet a négyzetméterenkénti ár, és ennek az összegnek még további emelkedésére számíthatunk 2023-ban. Ez az ár viszont már magába foglalja a kivitelezők munkadíját és a burkolatokat is.

Az elmúlt időben jelentős növekedés figyelhető meg az építőanyagok árát tekintően, tavaly 15-25%-os emelkedést jegyeztek az előző évekhez képest. A nagymértékű ugrás okának a világjárvány és az ukrán háborús válság tudható be, amik miatt nyersanyaghiány alakult ki, emellett az infláció és az euró árfolyamának emelkedése is meghatározó tényező. A kivitelezések száma ennek ellenére nem csökkent, így a kereslet megnövelte az árakat. A forint értékének csökkenése pedig a környező országokból importált építőipari cikkek árára van nagy hatással, azon belül is főként a hőszigetelő, a burkoló és a falazó termékek között figyelhető meg a legnagyobb drágulás, emellett a téglák, a faanyagok és a fűrészáruk árai között sem elhanyagolható az emelkedés mértéke.

Ebben a táblázatban a jelenlegi átlagos árak találhatóak épülettípusok szerint, amiből kiderül, hogy az előregyártott elemekből épülő házak olcsóbbak, mint a hagyományos építési módszerekkel készült társaik.

Ház típusaHáz átlagos nm ára150 nm ára
Családi ház600.000 Ft/nm90.000.000 Ft
Konténerház450.000 Ft/nm67.500.000 Ft
Könnyűszerkezetes szerkezetkész ház350.000 Ft/nm52.500.000 Ft
Könnyűszerkezetes félkész ház450.000 Ft/nm67.500.000 Ft
Könnyűszerkezetes kulcsrakész ház550.000 Ft/nm82.500.000 Ft

A szerkezet mellett a választott helyszín is befolyásolja az árak mozgását, Magyarországon belül, a különböző tájegységeken akár több milliós eltérések lehetnek a négyzetméterenkénti árban.

Csak Budapest786.000 Ft/nm
Budapest és Pest megye együtt455.000 Ft/nm
Közép-Dunántúl463.000 Ft/nm
Nyugat-Dunántúl433.000 Ft/nm
Dél-Dunántúl591.000 Ft/nm
Észak-Magyarország370.000 Ft/nm
Észak-Alföld425.000 Ft/nm
Dél-Alföld431.000 Ft/nm
Országos átlag600.000 Ft/nm

Ezek az összegek viszont a telek árát még nem tartalmazzák, és a földterület megvásárlása ugyancsak jelentős tétel, ami szintén az elhelyezkedés függvényében változik. A fővárosban akár egy vidéki telek árának a négyszeresébe is kerülhet egy földterület. A tereprendezés még a telek árán felüli költség, amire szintén rá kell szánni körülbelül 700.000 forintot.

A költségvetésbe az építészt is bele kell számolni, de szakemberenként eltérő, hogy milyen árat számolnak fel, többnyire a tapasztalattól, a munka méretétől és típusától, valamint a teljes projektben való részvétel mértékétől függően. Eltérő még, hogy milyen díjazási rendszert használnak, van, aki a projekt teljes költsége alapján számol fel díjat, míg más fix ármodell, vagy idődíjas alapon határozza meg a munkája árát.

Spórolási tippek

Mindenki szeretne a lehető legolcsóbban építkezni, de vannak dolgok, amikre mindenképpen figyelni kell akkor is, amikor spórolni próbálunk. Érdemes jó előre átgondolni, milyen termékekre van szükség, és hogyan lehet őket a legolcsóbban, minél hamarabb beszerezni, hogy elkerüljük az esetleges áremelkedést. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a minőség az elsődleges, mert ami jelenleg olcsóbb megoldásnak tűnik, annak a karbantartására a későbbiekben többet költhetünk, mint egy minőségibb, de drágább termékre. Egy építkezés megtervezésénél mindenképp kell plusz költségekkel számolni, hogy a kiszámíthatatlan meglepetések ne érjék váratlanul a pénztárcánkat.

Fedezd fel az Építechture csapata által készített Cikkeket és Videókat.