A gyönyörű, természetvédelmi területtel határos, örökpanorámás, meredek budapesti telken egy kilencvenes években épült, mára elavult háromszintes családi házat alakítottunk át modern, nagyvonalú villává. A meglévő épület megtartása, az építési hulladék minimalizálása a fenntartható építés kevésbé látványos, de annál fontosabb eszközei, amivel tervezőként könnyen lehetett azonosulni, a bonyolultabb és kihívásokkal teli tervezés és kivitelezés ellenére is. 

Az átalakuláshoz eltávolítottuk a teljes tetőszintet, és a belső lépcsőház helyett, kis hozzáépítéssel egy új, tágas lépcsőt adtunk a háló és a nappali tér közé. A tetőtéri beépítés helyett kétállásos garázs és egy panorámás, nagyteraszos átlátható nappali tér jött létre. A középső szinten kialakított fürdőszobás, gardróbos hálószobákat a természetre nyíló közlekedőre fűztük fel. Az alsó, még mindig panorámás szinten a kertre nyíló medence kapott helyet, szaunával és zuhanyzóval. 

A villa tömör, jórészt meglévő tömege sötét klinkerburkolatot kapott, melyet elegáns megjelenése mellett a természeti környezetbe való illeszkedés miatt választottunk. Fontos volt az is, hogy a tarka épületekkel megbontott hegyoldalon egy visszafogott, hivalkodástól mentes ház jöjjön létre. Az álló formátumú vastag klinkerlapok nem imitálják az épített téglafalak tektonikáját, de a kötésmód miatt lehetőséget adnak a szép átfordulásra, szokatlan zsindelyszerűsége további asszociációkra késztet. 

A tömör alsó rész fölé emelt új penthouse-szint a külső és belső tereket összefogó gyalult deszka zsaluzatos nyersbeton tető alatt jön létre, melyet aszimmetrikusan eltolt oszlopsor támaszt alá a portikuszok mai idézeteként. 

A klasszikus modern villák kétarcúságához hasonlóan az utca felől egyszintes, zárt tömeg a túloldali kilátás felé nyílik meg. Az új, hídszerű bejárat nem csak kényelmes, de dramaturgiailag is fontos elem. Innen felsejlik a panoráma egy szeglete, a fedett előtérbe lépve pedig a város felé emelkedő, nyersbeton tető alatti világ. Tárgyszerűen megjelenő kőrisfa beépített bútorok osztják a belső teret, mely a fedett terasz felé tolóajtós fa üvegfallal nyílik meg. A puha-nyers anyagok otthonosan bélelik ki az utcáról zárt, de a távolinak tűnő város felé kitárulkozó villaotthont.

A Villa K a 2022-es Média Építészeti díján a 10 legjobb magyar épület közé került.

Fedezd fel az 
 által készített további tartalmakat.