Az Allee Bevásárlóközpont fitout munkáinak keretében megújult az épület foodcourtja, kizöldült az infó pult, és teljes átalakításon esett át a vizesblokk, amely a fenntarthatóság szellemében kulacstöltővel is kiegészült. 

A bevásárlóközpont gigantikus üveghomlokzatához illő légtérinstallációhoz fiatal művészek ötleteit várták arra a témára, hogy vajon milyenek lennének Szinyei Merse Pál ikonikus festményei, a Léghajó, a Majális és a Lilaruhás nő a 21. században? A nyertes pályamű, a Staccato, Tánczos Lili és Bársony Dávid alkotása. Az 1400 kilogrammot meghaladó,  32 ezer anyacsavart felemésztő, 12×12 cm-es alumínium mozaiklapok hálójából összeálló, három különböző méretű óriás légtérinstalláció-csoport a főbejáratnál található mozgólépcsők felett került felfüggesztésre. 

A fitout munkák oroszlánrészét a misztikus fényjátékban úszó központi mennyezeti dísz, a Nordic Light kivitelezése jelentette, amely mára a bevásárlóközpont jelképévé vált.

A Nordic Lightról kezdetben nem állt rendelkezésre pontos kiviteli terv, csak egy design book belsőépítészeti inspirációval. A designer elképzelése egy sarki fény játék létrehozása volt, amely nappali árnyékolást és hangulatfényt kiegészítve éjjel a lámpák megvilágításától könnyed, vibráló fényjátékkal díszítené az egyébként üres átrium légterét. Az aranylánc, mint dekorelem adott volt, de az egyéb szükséges tartószerkezetek és a rögzítések nem. Az ezeket lefedő tervezői munkákat mi magunk készítettük el. A kiírt anyaghasználat a költségvetés elkészítését követően kiváltásra és pontosításra került annak érdekében, hogy a tervezett büdzsébe beleférjen a megvalósítás költsége.

 Statikus bevonásával és a designerrel való egyeztetéssel párhuzamosan megterveztük és többször modelleztük azt a tartószerkezetet, amely elengedhetetlenül szükséges a látvány érdekében, és statikailag is megállja a helyét, hiszen egy tíztonnás installációról van szó. Több koncepcióból választottuk ki a végsőt, amely esztétikai, statikai és költség szempontból is a legoptimálisabb megoldást képviselte. Mivel a Nordic Light egy forgalmas terület felett helyezkedik el, kitéve olyan amortizáló hatásoknak, mint az UV sugárzás, a tervezők mellett bevonásra került a BME Építőanyag Tanszéke is. Velük a szakítószilárdságot és bizonyos felhasznált anyagok nyúlását vizsgáltuk. 

A munkafolyamat tekintetében többszöri áttervezés, költségbecslés és mockup után a végleges koncepcióra készült tervek alapján több helyszínen folyt a gyártás. Az aranylánc részben Kínában, részben Spanyolországban került egyedi gyártásra. Az acélszerkezetek méretre gyártása és a porfestés hazai műhelyekben zajlott. A gyártások mindvégig pontos tervek szerint készültek. A függesztések méretezését követően geodéta tűzte ki a rögzítési pontokat és azokat előre rögzítettük az üveg acél tartószerkezetén. Pontosan ütemezett helyszíni kiszállítással az acél tartószerkezet rögzítése, a láncokat vezető 300 méteres sínrendszer telepítése és a több mint 45000 méter hosszú aranylánc felhelyezése, valamint a körbefutó LED profilok installálása párhuzamosan zajlott. Ezeket mind esti munkavégzésben alpinistákkal és pókdaru használatával raktuk fel, színpadi szinkron motoros technikával a helyére emeltünk őket, majd végül alpinisták segítségével rögzítettük. Végül a felhelyezett 16320 darab láncot húszasával kicsomagoltuk és a trafókat üzembe helyeztük. 

Bátran nevezhetjük a végeredményt egy igazán egyedi fitout-alkotásnak.

Fedezd fel az 
 által készített további tartalmakat.