A szigetvári Zrínyi vár igen jelentős nemzeti emlékhelyünk. A vár közepén álló épületet Andrássy-kastélynak nevezik (az 1900-as évek elején a család tulajdonába került). Ugyan a kastély nem olyan jelentős építészeti érték, mint ahogy azt a neve sugallja, de mégis hangulatában, történelmi jelentőségében a vár meghatározó építménye. Stílusa is meglehetősen vegyes – helyenként akár még giccses is (amikor a Szulejmán dzsámi bevonásával hetyke kis romantikus vadászkastély lovagterem kombót varázsoltak…) – akkor is a XVII. sz.-tól folyamatos átépítésekkel ugyan, de itt van és múzeumként működik.

Ebbe a környezetbe, szóba sem jöhetett – számomra – a „stilben” való tervezés. Ugyanígy elképzelhetetlen volt a teljes összeépülés és új épületszárnyként való bővítés. Járható útnak azt találtam, mely egy szoborszerű téralkotást jelent, felvállalva a kortárs építészet erősen elütő jegyeit, mind térformálásban, mind anyaghasználatban. A „kastély” kétszintes tömege és az új fogadóépület szárny, terveim szerint nem kapcsolódik majd össze, hanem egy földalatti díszterem köti majd a múzeum főépületéhez. Ebben a teremben lesz elhelyezve a Zrínyi féle kirohanás hologramos megjelenítése, mint 3D képalkotás, ezzel is igazolva az építészeti koncepció XXI sz.-i jogosultságát.

A főépület (kastély) XVII. sz. ban még a várkapitányi szálláshelyként szolgáló, háromosztatú, tornácos, földszintes parasztház volt és csak a XX. században vált kétszintessé. A mellé épített fogadóépület talán mégis jobb megoldás, mint a direkt bővítés, különösen úgy hogy azt is tudhatjuk, hogy a további ütemekben a „Kastély” is átalakításra kerül majd, – kibontásra kerülhet a dzsámi épülettömege…

Fedezd fel az 
 által készített további tartalmakat.