Az Óbudára tervezett villaépület kiváló példája az ideális megbízó – tervező kapcsolatnak. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy az építészetben jártas, a szakma iránt érdeklődő megrendelővel hozott bennünket össze a sors, akinek elvárásai túlmutattak a ház funkcionális működésének teljesítésén és az építészet mélyebb rétegeinek feltárására is ösztönöztek!

TERVEZÉSI IRÁNYELVEK

Bár a mi éghajlatunkon behatároltabbak a lehetőségek, fontos tervezési irányelvként fogalmaztuk meg a környezeti elemekkel való szoros kapcsolat hangsúlyozását. Hiszünk abban, hogy mivel életünk nagy részét képernyők előtt töltjük, egyre több igényünk van arra, hogy otthonainkban lehetőségünk legyen kiszakadni a virtuális világokból, és másfajta kapcsolódásokat találni. Élmény szintű kapcsolódásokat, például a természettel. Úgy gondoljuk, hogy a 21. században a prémium életminőség már nemcsak a lakóterek méretében, a beépített anyagok minőségében és az „okosotthon” – rendszerek meglétében mutatkozik meg, hanem a természeti környezetünkhöz való viszony minél sokrétűbb megélésében is.

A „sziklaszerű”, egymásba metsződő tömegek, a hangsúlyos szerkezeti kapcsolatok, az alaprajzba több helyen befutó növényzet, a nagy üvegfelületek és azok szokványostól eltérő irányú megnyitásai; a felhasznált anyagok és színek, az alkalmazott épületgépészeti megoldások mind ennek a gondolatnak az építészeti megnyilvánulásai.

ALAPRAJZOK

A viszonylag sűrű növényzettel határolt, lejtős telek az óbudai hegyoldalban található, melynek magasabban fekvő pontjairól nagyszerű panoráma nyílik a városra. Ez a helyszíni adottság jelentősen befolyásolta az épület alaprajzi koncepciójának kialakítását: az egy légteret alkotó bejárat, nappali és konyha hármasa az emeletre került, ahonnan így a kilátás zavartalan. A környezettel való kapcsolódás élményét növeli a nagy méretű terasz, amelyről a kert, a külső lépcsőn keresztül, közvetlenül elérhető.

Az alsó szintet a hálószobák, a fürdő, a gépészet és a garázs foglalja el, valamint a ház egyik különlegességét jelentő rekreációs részleg. Az igények változása esetén hagyományos funkciójú szobákká alakítható wellness helyiségek, egy belső, “zen” – kertre néznek, ahol a megfelelő intimitásban végezhetőek a kikapcsolódást nyújtó tevékenységek!

ENERGIATUDATOSSÁG

Az épület tervezésekor, a lehetőségekhez mérten, törekedtünk az energiatudatos megoldások alkalmazására. A jobb energiaháztartás érdekében zöldtetőt terveztünk, amelynek a nappali-konyha-étkező feletti részét az általános tetőszint fölé emeltük, így a ház keresztirányban átszellőztethető.

Fedezd fel az 
 által készített további tartalmakat.